جشنواره بیست و نهم فیلم کوتاه تهران

از دشمن برند شکایت به دوستان / چون دوست دشمن است شکایت کجا بریم؟!

 

طی هفته گذشته و به مدت 4 روز،منتخبی از فیلم های جشنواره بیست و نهم فیلم کوتاه تهران به صورت هم زمان در بندرعباس نیز اکران شد. فیلم هایی که با احتساب بخش جنبی تعدادشان به بیش از 140 فیلم می رسید.

اما نکته ای که از اولین روز به وضوح قابل مشاهده بود و متأسفانه تا روز آخر هم ادامه داشت،حضور اندک هنرمندان ما و بالاخص فعالان سینمایی ما در این رویداد بود. به شخصه معتقدم هنرمندان ما از همه طیف های هنری می بایست از بازدیدکنندگان جشنواره می بودند ولی اکنون روی سخنم با اهالی سینماست و طبعن بیشترین گلایه ام نیز به فعالان آن ها در کانون فیلم. این درست که بنا به دلایل متعددی-که بخشی از آن ها به واسطه پرسش چند وقت پیش دوست عزیزم،مرتضا،با موضوع کسالت فرهنگی توسط بعضی از دوستان هنرمند اشاره شد-بخش عمده ای از مشکلات موجود متوجه مسئولین متولی ماست،ولی باید درصدی از تقصیر را نیز متوجه هنرمندانمان که در این بحث خاص،سینماگرانمان هستند بنماییم. یکی از اساسی ترین گلایه ها و پرسش های شخصی بنده از مسئولین محترم کانون فیلم انجمن سینمای جوان بندرعباس است.کانونی که پس از گذشت نزدیک به 3 ماه از تشکیل اولین جلسه اش،و برگزاری مجموع 9 جلسه،به انسجام نسبی ای رسیده است؛چرا نباید بیانگذارانش در این جشنواره حاضر باشند؟ به جز آقای امیرزاده که تا روز حضورشان در بندرعباس به تماشای فیلم ها آمدند و آقای کریمی پور بقیه دوستان پیشکسوت در کانون فیلم کجا بودند؟ گیریم سطح کیفی و فنی فیلم های ارائه شده بسیار ضعیف و بد(که واقعن بعضی ها از شدت بدی اعصاب خوردکن بودند)،آیا این دلیل مناسبی برای عدم حضور شماست؟ مگر نه اینکه خود شما بارها در جلسات تشکیل شده بر این نکته تأکید داشتید که حتی فیلم ضعیف دیدن نیز می تواند درسی باشد برای تکرار نکردن اشتباهات سازندگان این فیلم های بد؟ اصلن مگر از قبل برایتان مشخص بود که چند درصد فیلم ها قوی و چند درصدشان ضعیف هستند؟ مگر نه اینکه هدف از تشکیل کانون فیلم تربیت سینماگران آینده ما و تقویت سینماگران فعلی است؟ پس چرا عمل شما به خوبی شعارهایتان دلگرم کننده نیست؟ چرا کسانی که خود الگوهایِ در دسترسِ علاقمندانِ شرکت کننده در جلسات هفتگی هستند،رفتارشان در قبال یکی از جشنواره های مهم فیلم کوتاه باید این گونه باشد؟ آیا پیروی از این الگو درست است؟ آیا سطح فنی و کیفی ما بدان حد است که بی نیاز از دیدن فیلم،حتی اگر بد باشد،هستیم؟ اگر این گونه است چرا هر هفته رنج تشکیل جلسه و نمایش فیلم را بر خود تحمیل می کنیم؟ وقتی شمایی که مسئولیت کانون فیلم را به عهده دارید و باید در صدد جذب مخاطب های بیشتری برای سینما باشید،با یکی از مهمترین فرصت هایتان-به زعم من-برای تبلیغ و جذب مخاطب،که همان نمایش فیلم و بحث و بررسی آن است این چنین برخورد می کنید،چه انتظاری از بقیه اهالی سینما و به طور کل هنر می توان داشت؟ چه فرقی می کند چه شخص،نهاد یا ارگانی متولی پخش فیلم باشد،مگر مهم این نیست که فیلم ها پخش شود و دوستداران و اعضای محترم کانون با دیدن فیلم ها نکات مثبت آن را دریافت کرده و از نکات منفی درس بگیرند؟ سؤال اساسی تر این که چرا کانون فیلم خود اقدام به برگزاری این جشنواره نکرد؟ برگزاری به کنار،آیا حتی کمکی به برگزارکنندگان کرد؟ آیا مسئولیت کانون فیلم،فقط برگزاری جلسات و پخش فیلم هایی بنا بر سلیقه و صلاحدید بانیانش است و لاغیر؟ این سؤال ها و سؤال های مشابه،پرسش هایی هستند که امیدوارم آقایان جواب های قانع کننده ای برای آن ها داشته باشند...

روزی که برای اولین بار بعد از اتمام جشنواره فیلم اردی بهشت،در جلسه خودجوشی که آن هم متأسفانه با عدم استقبال شایسته سینماگرانمان برگزار شد،شرکت کرده بودم،با توجه به صحبت هایی که شد علی رغم این عدم استقبال،جرقه ای خیلی کوچک از نوری امیدوارکننده در قلبم روشن شد.بعد از برگزاری پنجمین و آخرین جلسه از آن سری جلسات،دیگر این جرقه کوچک تبدیل به آتشی پرنور و حرارت شده بود؛اما... اما بنا بر تصمیم و مداخله بعضی از دوستان،این جمع 7-8 نفره از ادامه راهی که در پیش گرفته بودند بازماندند(!) و کانون فیلم تأسیس شد. دوست داشتم اکنون و بعد از گذشت نه جلسه،از شدت گرفتن نور و حرارت این آتش سخن بگویم ولی حیف که این گونه نشد و این چنین نیست؛ترسم از این است که قلب من و امثال من،این سوء رفتارها را آب سردی بپندارد بر آتش تازه جان گرفته وجودش و آن گاه دوباره خاموشی...!!

 

 

پ.ن1: از بین 65 فیلمی که موفق به دیدنشان شدم،15 تایشان را-به زحمت-انتخاب کرده ام که به ترتیب درجه رضایتمندیم به شرح زیر هستند؛دوستان دیگر هم می توانند فیلم های برگزیده اشان را ذکر کنند:

1.       صبا/داستانی/رقیه توکلی/یزد

2.       کامیابیِ مسک/مستند/محمدصادق دهقانی/بیرجند

3.       مثل هر روز/داستانی/عماد خدابخش/تهران

4.       چراغ خورشیدی/داستانی/آیدا پناهنده/تهران

5.       آواز مرغ،سس شکارچی/انیمیشن(بخش جنبی)/پاسکال هکوئت/بلژیک

6.       ظغال!/مستند/نوا رضوانی/تهران

7.       کورسو/داستانی/امید عبداللهی/تهران

8.       پست نگهبانی/پویا نمایی/برزو فرشاد/زاهدان

9.       خواب زده/داستانی/فرشید اخلاق پور/تهران

10.   آن سوی بن بست/داستانی/پوریا حیدری اوره/تهران

11.   137/تجربی/جمشید قدرتی کشته/تهران

12.   روز ریو/انیمیشن(بخش جنبی)/اسویلن دیمیتروف/بلغارستان

13.   ترازو/پویا نمایی/رامین رهبر/تهران

14.   لیلی/داستانی(بخش جنبی)/جان باتلر/آلمان

15.   نان/داستانی(بخش جنبی)/کورای سوبندی/ترکیه

 

پ.ن2: دوست خوبم شهاب آبروشن کار تصحیح نور و رنگ دو کار از امید عبداللهی به نام های «کورسو» و «بوی بنفشه» را بر عهده داشت تا شاید به نوعی تنها نماینده استان در این جشنواره باشد. البته ما شاهد حضور اتفاقی یک خانم با پوشش چادر و شلوار بندری در راهرو یکی از بیمارستان های شهر یزد بودیم که لحظه ای از روبروی دوربین مسعود آستانداری سازنده مستند «سه پسر،دو دختر» رد شد و دومین نماینده ما لقب گرفت!!!

 

پ.ن3: نتیجه داوری آثار همزمان با اختتامیه،16 مهرماه در تهران اعلام خواهد شد.

 

پ.ن4: سر خط نوشتار،بیتی است از شاعر شیرشن سخن سعدی شیرازی.

نظرات 10 + ارسال نظر
لی شنبه 15 مهر 1391 ساعت 03:56 http://www.leee.us

سلام ، ممنون از گزارش کامل جشنواره که دادی.
البته یک فیلم خوب دیگری هم در جشنواره بود که متاسفانه به بندر نرسید به اسم ساعت ۶ که اون همه کاری از یزد بود (سازنده اش کارگردان فیلم صبا بود) که توی بازار دو تا زن و مرد هرمزگانی دیده شد،
لازم به ذکره که فیلم های داستانی امسال ۱۲۰ تا بود فقط در بخش ملی، خیلی از فیلم ها متاسفانه به بندرعباس نرسید،
حالا به هر حال حرکت خوبی بود این که فیلم ها در بندرعباس نمایش داده شد، انشاالله سالهای دیگه هم باشه.

در این که حرکت شایستهای انجام شد و فیلم ها به نمایش در اومد شکی نیست و منم امیدوارم سالای بعد تداوم داشته باشه.
فیلم صبا واقعن فیلم خوبی بود.
پس باید به سینمامون تبریک بگیم بابت تعدد نماینده ها در این جشنواره!!
ممنون از توضیحات تکمیلیت

بهنام شنبه 15 مهر 1391 ساعت 14:57 http://gahgah.blogsky.com/

مرسی ادریس

حسن اکبرنژاد شنبه 15 مهر 1391 ساعت 15:28 http://www.hakbarnejad.blogfa.com

چه دل پُری. پس فیلم خوب هم زیاد بوده. حیف شد.

بله حسن جان.روزای آخر کیفیت فیلم ها به مراتب بهتر بودن

احسان رضائی شنبه 15 مهر 1391 ساعت 15:31 http://www.goojegeno.blogsky.com

مرسی ادریس جان از مطلبت . به قول شهاب برخی از فیلمهای به بندر نرسید و دلیلی که عنوان میشد حق رایت فیلمها بود که سازندگان آنها نمی خواستند فیلمشان دست این و آن بیفتد و همچنین عدم حضور بخش بین الملل در جشنواره از همین دست بود . به هر حال فیملهای خوبی در جشنواره هم دیده میشد من فیلم بوشهر را خیلی پسندیدم قرمز ، مارمولک وآقا و خانم اسمیت و همچنین فیلم مونو لوگ و فرار و فیلم نفت .... از خوزستان خوب بودند . ضمنا به شهاب آبروشن هم خسته نباشید میگم برای حضورش در این جشنواره به عنوان نماینده هرمزگان که حتی در ضمن رویت اسمش در تیتراژ با تشویق سوت و کف و خون همراه بود در سالن فرهنگ (:

ممنون احسان و خسته نباشی...

لی شنبه 15 مهر 1391 ساعت 18:16 http://www.leee.us

خبرها رسید احسان جان :)
دوستان ما رو شرمنده کردند. انشاالله بشه جبران کنیم لطف دوستان رو
:)
چه خوبه که تو یه ور دیگه ی دنیایی رفیقات یه جای دیگه هوات رو دارن :)

مسعود شنبه 15 مهر 1391 ساعت 20:26 http://mmansouri.com

ممنون ادریس از پوشش این جشنواره.

قابل نداشت

ماهی بالی یکشنبه 16 مهر 1391 ساعت 08:22 http://mahibali.blogsky.com

- سپاس از هر دوی شما برای این یاداشت
- به دلیل شرایط کاری فقط سانس های آخر جشنواره رو می دیدم . از اونجایی که پرده با آوانسن ده دوازده متر فاصله داره معمولا جلوی سالن می نشستم وقتی بعد از اتمام فیلم های برزیل از جام بلند شدم دیدم هیچ کس تو سالن نیست . وایسادم به احسان رضایی و اسماعیل همتایی بای بای کردم .
- آیا هنرمندان فیلم ساز کنجکاو نیستند ببینند توی فضایی که قرار است نفس بکش چه اتفاق هایی می افتد؟
- البته کاملا تابلو بود که در انتخاب آثار سیاست کلفتی به کار رفته ولی این دلیل نمی شود که سینماگران از این فرصت برای گرد هم جمع شدن استفاده نکنند . مگر این که تمایلی به این کار نداشته باشند.
- ما یه شوخی داریم که میگیم یارو دیگه استاده . هنرمند که نیست و این طور که از شواهد پیداست اساتید ما تعدادشان خیلی بیشتر از هنرمندان است

دقیقن حرف منم اینه.
ممنون که سر زدی...

امین درستکار یکشنبه 16 مهر 1391 ساعت 11:29

1- برگزاری این جشنواره بر عهده کانون فیلم بود و مدیریت آن بر عهده احسان رضایی از اعضای شورای مرکزی کانون فیلم بود.
2-نمی دانم دلیلی که برای علت عدم حضور دیگر اعضای شورای مرکزی کانون فیلم مطرح کرده ای را بر چه اساس و منطقی مطرح کرده ای ولی دلیل واقعی این غیبت به خاطر حضور در مرحله تولید فیلمی از محمدرضا رکن الدینی در استان کرمان بود که هنوز بخش اعظم آن باقی مانده است.
3-از ماهها قبل مدیریت انجمن نسبت به عدم حضور ما مطلع بود.
4- از این نمونه غیبت ها باز هم پیش خواهد آمد؛ چون فیلمساز باید فیلمش را یسازد ولی به امید پروردگار کار کانون هیچگاه متوقف نمیشود.
5- ای کاش قبل از نوشتن این مطلب و مطرح کردن این اتهامات، تماسی با من میگرفتی.

ممنون آقای درسنکار عزیز از پاسخ هایی که دادین و در روشن شدن موضوع کمک کردین.
و در این که دوستان بنا به مشغله های کاری یا تولید آثارشون غیبت داشته باشند دلیلی منطقی و موجه است.
این مطلب نگاشته شد فقط به این دلیل که فضای گفتگو و طرح نظر بین دیگر دوستان هم بوجود بیاید و من سؤالاتی که در ذهن داشتم را مطرح کردم و بسیار ممنونم که پاسخ دادید.
این که مطلب را خوانده و مکتوب و شفاهی در این خصوص توضیحاتی ارائه دادید تا شکیات بوجود آمده برطرف گردد نشان از مسئولیت پذیری و دقت نظر شماست.
امیدوارم همانطور که خودتان تأکید کردید متکی به فرد نباشیم و کانون بتواند با کمک و همکاری همه نیروهای فعال در حوزه سینما-چه افراد عضو و چه غیرعضو-و جذب علاقمندان بیشتر بتواند به اهداف تعیین شده خود که همانا تعالی سینمای استان باشد دست یابد.

H.Salimpoor یکشنبه 16 مهر 1391 ساعت 14:09 http://www.apocalypse-now.blogsky.com/

سلام خسته نباشی .
در این که برگزاری جشنواره اتفاق خوب و مفیدیه هیچ شکی نیست و امیدوارم که سالهای آینده هم ادامه پیدا کنه.
البته دردهای مزمن بسیاره و ...

یه تشکر ویژه از احسان رضایی عزیز به خاطر زحماتش

سلام
حق با توئه،با برگزاری مداومش می تونیم دردها رو شناسایی کنیم و به فکر درمانشون باشم.

احسان ن سه‌شنبه 18 مهر 1391 ساعت 13:47


ممنون ادریس جان و خسته نباشید ب برگزار کنندگان.

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد